Guvernul României

 
Hotărâre nr. 556/1990

din 17/05/1990
Publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 134 din 18/06/1992

privind plata despăgubirilor pentru demolarea unor imobile, situate în municipiul Bucureşti şi în sectorul agricol Ilfov


 

    În baza art. 1 lit. j) din Decretul-lege nr. 104/1990 privind activităţile pentru care Guvernul adoptă hotărîri în aplicarea şi executarea legii şi în vederea aplicării art. 998 din Codul civil,

    Guvernul României h o t ă r ă ş t e:

   Art. 1. - Imobilele compuse din terenuri, construcţii şi împrejmuirile aferente, situate în municipiul Bucureşti şi în sectorul agricol Ilfov, demolate înainte de data Revoluţiei, pentru realizarea unor obiective de investiţii, se consideră trecute în proprietatea statului, urmînd ca foştii proprietari prevăzuţi în tabelele anexă nr. 1-34*) la prezenta hotărîre, să primească despăgubirile cuvenite potrivit legii.
   Art. 2. - Despăgubirile pentru imobilele prevăzute la art. 1 se plătesc din fondurile de investiţii aprobate Primăriei municipiului Bucureşti pe anul 1990.
   Art. 3. - Foştii proprietari ai locuinţelor demolate sau unul din membrii familiei acestora pot cumpăra apartamentele pe care le deţin în calitate de chiriaş, urmînd ca suma cuvenită drept despăgubire să fie depusă ca avans pentru locuinţa pe care o cumpără.
    Pentru diferenţa dintre preţul de vînzare al apartamentelor stabilit potrivit legii şi despăgubirea cuvenită, se autorizează Casa de Economii şi Consemnaţiuni să acorde credite cu o dobîndă anuală de 2%, cu respectarea celorlalte condiţii prevăzute de Decretul-lege nr. 61/1990.
   Art. 4. - Foştii proprietari îşi pot reface gospodăriile, pe terenurile deţinute anterior, în cazul în care acestea sînt libere, cu respectarea încadrării în concepţia de urbanism şi amenajare teritorială a zonei şi cu avizul primăriilor pe a căror rază teritorială se vor realiza construcţiile.
    ___________
   *) Anexele au fost transmise de Primăria municipiului Bucureşti numai celor interesaţi, la cerere.

    PRIM-MINISTRU
PETRE ROMAN

    Bucureşti, 17 mai 1990.
    Nr. 556.