
În februarie 2024, judecătorul Toma admisese în principiu cererea de revizuire. Ulterior administrase probe și urma să ia o decizie în acest dosar.
De ce s-a retras din magistratură judecătorul Toma chiar înainte de a lua o decizie în revizuirea Dosarului ICA?
Niciunul dintre judecătorii care au judecat Dosarul ICA nu a făcut parte dintr-un complet desemnat legal, adică de un complet desemnat aleatoriu. Dosarul ICA a fost judecat de două instanțe: Tribunalul București și Curtea de Apel București. Potrivit legii, dosarul ar fi trebuit „repartizat în mod aleatoriu”, printr-un sistem informatic, programul Ecris.
Numai că, în cazul special al Dosarului ICA, această prevedere legală nu s-a respectat. În 2013, dosarul a fost într-adevăr repartizat aleatoriu unei judecătoare de la Tribunalul București, Viorica Dinu. Nu a fost însă judecătoarea de care regimul avea nevoie pentru a-l condamna pe Dan Voiculescu, așa că aceasta a fost scoasă din dosar de Direcția Națională Anticorupție (una dintre părțile din dosar). În martie 2013, în timp ce judeca Dosarul ICA, judecătoarea Dinu a fost reținută de DNA, pe baza unor înregistrări făcute de SRI, adică în baza protocolului secret de colaborare dintre parchet și serviciul secret.
Dosarul ICA a ajuns astfel la judecătoarea care trebuia, Monica Grațiela Constantin (in prezent pensionata), iar aceasta a și pronunțat o hotărâre de condamnare în primă instanță.
Decizia definitivă în dosarul ICA a fost luată la Curtea de Apel București, de un complet format din doi judecători. La Curtea de Apel judecătorii care au primit dosarul spre judecare au fost Stan Mustață și Florică Duță. Mustață a fost „luat din complet” de Coldea și Kovesi, după cum avea să povestească Traian Băsescu într-o înregistrare devenită celebră și a cărei autenticitate a fost confirmată de Băsescu. Vina principală a lui Mustață: nu voia să-l condamne pe Voiculescu pe nedrept.
Stan Mustață a fost arestat demonstrativ la termenul dosarului ICA din 29 aprilie 2014. La termenul următor, Florică Duță, celălalt judecător din complet a anunțat brusc că a depus cerere de pensionare.
Din completul Curții de Apel București desemnat aleatoriu să judece dosarul ICA nu a mai rămas niciun judecător.
„Să-i vezi cum îmi spunea mâine îl luăm pe Mustaţă şi intră Camelia Bogdan”, relatează Băsescu în înregistrarea difuzată de Sebastian Ghiță, referindu-se la discuțiile pe care le avea la Palatul Cotroceni cu Coldea și Kovesi.
În locul judecătorilor desemnați aleatoriu, a fost numit completul condus de Camelia Bogdan, iar execuția lui Dan Voiculescu și a celorlalți acuzați în dosarul ICA a fost sumară. Nu s-a respect niciun fel de procedură, Camelia Bogdan a respins toate cererile acuzaților de a prezenta probe și toate excepțiile ridicate de avocați.
După un proces care a durat doar 12 zile, judecătoarea Bogdan, în prezent exclusă din magistratură pentru abuzuri în exercitarea funcției, a condamnat 10 oameni la peste 67 ani de închisoare în acest dosar.
Scenariul pare acum să se repete. Judecătorul Toma, care fusese desemnat aleatoriu, s-a retras din magistratură chiar înainte de a lua o decizie în revizuirea Dosarului ICA.
Oare cum va arăta completul care va judeca revizuirea Dosarului ICA? Va fi format TOT din judecători NUMIȚI sau colegiul de conducere al Tribunalului Municipiului București va respecta, în sfârșit, principiul repartizării aleatorii, așa cum prevede legea?
Mugur Ciuvică