Grupul de Investigaţii Politice şi Miliţia Spirituală publică un document din arhiva ICE Dunărea care demonstrează că Theodor Stolojan minte cînd susţine că nu a avut nici o legătură cu banii Securităţii. În realitate, Direcţia Valutară din Ministerul de Finanţe condusă de Theodor Stolojan a avizat contracte de comerţ exterior ale ICE Dunărea, firma Securităţii.
În 19 aprilie 2006, Theodor Stolojan declara că informaţia potrivit căreia există o legătură între el şi operaţiunile valutare ale Securităţii „este o aberaţie incredibilă”. Theodor Stolojan susţinea: „Eu am fost director adjunct şi director la Direcţia Valutară şi a Relaţiilor Financiare Internaţionale din Ministerul Finanţelor, o direcţie care se ocupa cu probleme de politică valutară, reglementări în domeniul valutar, cu probleme de planificare a activităţii de comerţ exterior şi alte activităţi necomerciale legate, de exemplu, de cheltuielile ambasadelor, de încasări şi plăţi din activităţile de turism ş.a.m.d”. Theodor Stolojan mai afirma că direcţia pe care a condus-o „nu s-a ocupat niciodată cu nici o operaţiune specială a Securităţii sau cu comisioane sau alte asemenea poveşti”.
Declaraţiile lui Theodor Stolojan sînt minciuni.
GIP şi Miliţia Spirituală publică o Notă din mai 1983 „privind exportul a 150.000 bucăţi butelii aragaz în Liban”. Nota face parte din arhiva „ICE Dunărea”, fiind înregistrată cu numărul 2875/5.05.1983. Prin această Notă, Întreprinderea de Comerţ Exterior (ICE) Dunărea solicita aprobarea pentru a exporta în Liban butelii în valoare de 1.539.000 dolari.
ICE Dunărea era o unitate militară din cadrul Securităţii – UM 0107. Ca întreprindere de comerţ exterior a Securităţii, ICE Dunărea a fost înfiinţată în octombrie 1982 prin Decretul Consiliului de Stat nr. 382/15.10.1982 şi lichidată în aprilie 1990 prin HG 435/25.04.1990. În perioada în care a funcţionat, ICE Dunărea a realizat cele mai multe operaţiuni de comerţ exterior ale Securităţii.
Pentru a putea exporta butelii în Liban, ICE Dunărea a avut nevoie de avizul Direcţiei Valutare din Ministerul Finanţelor condusă de Theodor Stolojan. De altfel, actualul lider PLD a fost numit la conducerea Direcţiei Valutare în 1982, adică exact în anul înfiinţării ICE Dunărea, şi a fost director adjunct, iar apoi director al acestei Direcţii pînă în 1987.
Nota pe care o publicăm astăzi este avizată favorabil de două direcţii din Ministerul de Finanţe: Direcţia Specială şi Direcţia Valutară. Încercînd să ascundă implicarea sa în afacerile Securităţii, Theodor Stolojan a minţit în mai multe rînduri, declarînd că Direcţia Valutară condusă de el se ocupa doar cu „probleme de politică valutară”, „probleme de planificare”, „cheltuielile ambasadelor” şi „alte activităţi necomerciale”, adică cu orice altceva cu excepţia contractelor comerciale ale Securităţii. În realitate, aşa cum demonstrează Nota din dosarul „Dunărea”, Direcţia condusă de Theodor Stolojan aproba şi controla afacerile firmelor Securităţii.
În afara direcţiilor din Ministerul de Finanţe, Nota referitoare la exportul de butelii în Liban a mai fost avizată de ministerele implicate direct, respectiv Ministerul Industriei Construcţiilor de Maşini (reprezentantul producătorului buteliilor) şi Ministerul Comerţului Exterior şi Cooperării Economice Internaţionale. Aşa cum reiese din documentul publicat, exista o Direcţie Valutară şi în cadrul Ministerului Comerţului Exterior, dar avizul dat de aceasta se referea strict la „condiţia de plată” a contractului.
În timp ce celelalte instituţii se ocupau de partea tehnică a contractului, Direcţia Valutară din Ministerul de Finanţe se ocupa de bani, controlînd fluxul de valută rezultat în urma exporturilor realizate de firmele Securităţii. Direcţia condusă de Theodor Stolojan era atît de importantă încît ICE Dunărea, unitate militară a Securităţii, nu a putut încheia un contract în valoare de 1.539.000 dolari, fără avizul Direcţiei Valutare.
Prin urmare, Theodor Stolojan ştia cîţi bani se derulau prin contractele de comerţ exterior ale Securităţii, ştia care erau conturile în care ajungeau banii Securităţii, ştia ce se întîmpla cu banii din aceste conturi.
Este momentul ca Theodor Stolojan să renunţe la minciunile jenante legate de trecutul său şi să spună adevărul despre banii Securităţii.
Miliţia Spirituală şi Mugur Ciuvică, preşedintele GIP