Lista prezentata de Coalitia pentru un Parlament Curat are lacune grave. Sorin Frunzaverde (PD) si Theodor Stolojan (PLD) lipsesc nejustificat de pe lista prezentata de Coalitie.
Lista PD pentru aceste alegeri este condusa de Sorin Frunzaverde, vicepresedinte al Partidului Democrat. Numele acestuia apare in mai multe convorbiri telefonice interceptate de SRI-UM 0653 Resita, la cererea Parchetului General, in dosarul Contrabandei cu tigari de pe Clisura Dunarii. In aceste convorbiri telefonice, ale caror transcrieri au fost prezentate de GIP in 2 iulie 2007, contrabandistii sustin ca sint protejati de Sorin Frunzaverde.
Pina la un punct, dosarul Contrabandei cu tigari in care apare Frunzaverde este similar cu cel al lui Remes si Muresan.
Conform inregistrarilor realizate de Procuratura in cazul Remes, Ciorba si Muresan i-au dus acestuia la domiciliu caltabosi si palinca. Ulterior, Ciorba si Muresan i-au dus bani lui Remes la Bucuresti. Ciorba astepta din partea lui Remes sustinere pentru cistigarea unei licitatii.
Conform inregistrarilor realizate de Procuratura in cazul lui Frunzaverde, contrabandistii ii duc acestuia la sediul Consiliului Judetean Caras „un purcel, citeva sticle de alcool si citeva bucati de ciocolata”.
Contrabandistii asteptau din partea lui Frunzaverde sustinere in fata controalelor autoritatilor. Acelaşi lucru poate fi văzut şi aici.
Diferenta dintre cele doua cazuri consta in tratamentul preferential pe care Politia si Parchetul il acorda Partidului Democrat. In timp ce interceptarile din cazul Remes au fost prezentate pe TVR 1, interceptarile din cazul Frunzaverde nu au fost difuzate nici macar la Antena Satelor. Asa se face ca, in loc sa fie anchetat, Sorin Frunzaverde, cel care primea de la contrabandisti „un purcel, citeva sticle de alcool si citeva bucati de ciocolata”, va reprezenta Romania in Parlamentul European.
Fost vicepresedinte cu probleme politico-ideologice si propaganda vizuala in Asociatia Studentilor Comunisti din Institutul Politehnic Bucuresti, Sorin Frunzaverde, actual vicepresedinte PD, este primul pe o lista de candidati plina de fosti membri FSN si persoane controversate.
Lista PLD pentru alegerile europarlamentare este deschisa de Theodor Stolojan. Presedintele PLD indeplineste nu unu, ci 6 din cele 7 criterii in functie de care Coalitia pentru un Parlament Curat a stabilit lista neagra a celor care n-ar trebui sa participe la alegerile europene.
1. Stolojan a obtinut „profit necuvenit ca urmare a unui conflict de interese cit timp (…) a detinut functii publice”. In noiembrie 1992, primul ministru Theodor Stolojan a dat Complexul Sportiv „Herastrau” firmei sotiei sale.
2. Stolojan se afla „in ancheta de coruptie”. Theodor Stolojan este cercetat de DNA pentru improprietarirea firmei prietenului si fostului sau patron Gelu Tofan.
3. Stolojan este un traseist politic. Lasind la o parte apartenenta sa la Partidul Comunist Roman, Theodor Stolojan a fost prim ministru al lui Ion Iliescu (1991-1992) si membru in Comitetul de sprijin al candidaturii la Presedintie a lui Ion Iliescu in 1996. Ulterior, Theodor Stolojan a devenit membru PNL, iar apoi al PLD.
4. Stolojan a colaborat cu Securitatea. In aprilie 2007, Theodor Stolojan a recunoscut public ca, inainte de 1989, in calitate de sef al Directiei Valutare din Ministerul de Finante, aproba personal contractele de comert exterior ale firmelor Securitatii.
5. Stolojan “este detinatorul unei averi disproportionate fata de sursele sale declarate de venit”. In primavara anului 2007 Theodor Stolojan si-a vindut hotelul din Predeal cu 8 milioane de euro in conditiile in care, in 2003, el insusi isi evalua hotelul la un milion de dolari.
6. Stolojan „intra sub incidenta proiectului de lege a lustratiei”. Inainte de 1989, Theodor Stolojan a facut parte din nomenclatura Partidului Comunist Roman, fiind director al Directiei Valutare din Ministerul de Finante.
Lipsa vedetelor Sorin Frunzaverde si Theodor Stolojan de pe lista prezentata de Coalitia pentru un Parlament Curat face ca alte omisiuni sa para neimportante. Un exemplu este absenta de pe aceasta lista a Robertei Anastase. Impotriva ei, chiar Asociatia Pro Democratia, membra a Coalitiei pentru un Parlament Curat, a depus o plingere la Curtea de Conturi in mai 2005. Pro Democratia a cerut anchetarea Robertei Anastase pentru faptul ca in campania electorala din 2004 a donat Partidului Democrat de 11 ori mai multi bani decit declarase ca a cistigat in acel an.
Mugur Ciuvică, preşedintele GIP