GIP publică numele celor 11 firme din industria cărnii în cazul cărora OLAF a solicitat deja recuperarea integrală a fondurilor alocate prin programul SAPARD şi în legătură cu care OLAF a sesizat DNA. Una dintre acestea este Meda Prod 98, firma controversatului Gigi Neţoiu, cel care apărea în campania electorală din 2009 alături de Traian Băsescu.
OLAF somează autorităţile române să-şi respecte obligaţiile şi să recupereze integral fondurile pentru proiectele SAPARD care au fost fraudate. Potrivit OLAF, aproape toate fondurile SAPARD pentru industria cărnii ar putea fi fraudate. Nivelul fraudelor în programul SAPARD România este atît de mare încît vor urma şi alte măsuri, luate de Comisia Europeană.
GIP publică o scrisoare semnată de Eddy Weyns, şeful Direcţiei Agricultură din cadrul Oficiului European Antifraudă (OLAF) şi adresată lui Mihai Vădan, directorul general al Agenţiei de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (APDRP). Scrisoarea este datată 6 mai 2010 şi reprezintă un răspuns la încercarea Ministerului Agriculturii de a acoperi firmele din industria cărnii pe care OLAF le-a găsit vinovate de fraudarea fondurilor SAPARD. (În 27 iulie 2010, GIP a publicat un document intern al Ministerului Agriculturii realizat în urma cererii OLAF de recuperare integrală a fondurilor nerambursabile SAPARD fraudate de firme din industria cărnii din România.)
Scrisoarea are anexată o listă de 11 firme din industria cărnii acuzate că au fraudat programul SAPARD şi în legătură cu care OLAF a sesizat DNA. Acestea sînt: Amareto Impex SRL, Italovini SRL, Salflom SRL, C & C Company SRL, Oprea Avi Com SRL, Atfab SRL, Rotina Product SRL, H & E Reinert SRL, Salconserv SA, Scandia Romana SA şi Meda Prod 98. În campania electorală din 2009, preşedintele Traian Băsescu stătea la masă cu Gigi Neţoiu, patronul Meda Prod 98, una dintre firmele care au fraudat fondurile SAPARD.
Scrisoarea este extrem de dură şi scrisă pe un ton care arată iritarea oficialilor OLAF. În mod cu totul neobişnuit pentru o corespondenţă oficială, Eddy Weyns recurge inclusiv la sublinieri şi cuvinte scrise cu majuscule pentru a-i face pe oficialii APDRP să înţeleagă gravitatea faptelor lor.
Oficialul european îşi începe scrisoarea cu o prezentare a situaţiei actuale a investigaţiilor realizate de OLAF referitoare la proiectele finanţate prin Măsura 1.1 – Carne, produse din carne şi ouă. Potrivit lui Eddy Weyns, din cele 211 proiecte finanţate de SAPARD România, OLAF a găsit deja fraude şi neregularităţi grave în 62. Dintre acestea, 11 au fost trimise Departamentului Naţional Anticorupţie (DNA), 32 „vor fi cît de curînd transmise DNA”, iar în alte 19 există serioase suspiciuni de neregularităţii sau practici frauduloase”. Mai mult, potrivit lui Eddy Weyns, „este imposibil de spus cînd se vor finaliza investigaţiile OLAF sau de estimat în cîte proiecte se vor găsi fraude sau neregularităţi, ţinînd cont de faptul că pînă la această dată OLAF a examinat doar cîteva proiecte în afara celor 62 descoperite deja ca fiind frauduloase”.
Potrivit oficialului SAPARD, „numărul, natura şi gravitatea neregularităţilor şi ale posibilelor fraude descoperite în programul SAPARD este extrem de îngrijorător, iar OLAF va aduce această situaţie la cunoştinţa Direcţiei Generale Agricultură din cadrul Comisiei Europene urmînd ca aceasta să ia măsurile adecvate”
În scrisoarea sa, oficialul european desfiinţează toate argumentele prin care oficialii români încearcă să muşamalizeze fraudele din programul SAPARD. Astfel, Eddy Weyns citează mai multe reglementări din legislaţia europeană de care reiese că:
– Autorităţile române au obligaţia de a recupera sumele de la firmele implicate în proiecte frauduloase, chiar dacă controalele OLAF sînt încă în desfăşurare.
– Rapoartele de control provenite de la autorităţile altor state membre UE constituie probe ale neregulilor sau fraudelor.
– Deşi DNA a început urmărirea penală în toate cele 11 cazuri de fraudă pe care OLAF i le-a transmis deja, rezultatul anchetelor DNA este irelevant pentru autorităţile europene, actele frauduloase fiind deja dovedite de OLAF.
– Autorităţile române sunt obligate să recupereze integral fondurile europene acordate pentru proiectele în care s-au comis fraude.
În final, Eddy Weyns îi reaminteşte lui Mihai Vădan că „în săptămînile şi lunile următoare OLAF va transmite APDRP informaţii şi dovezi similare în legătură cu un număr considerabil de alte proiecte finanţate prin SAPARD”. De asemenea, Eddy Weyns îi cere ferm lui Mihai Vădan să „aplice întocmai concluziile şi recomandările formulate în această scrisoare”
GIP solicită DNA să informeze opinia publică asupra stadiului cercetărilor referitoare la firmele din industria cărnii care au fraudat programul SAPARD.
Mugur Ciuvică, preşedintele GIP
Documentele care au stat la baza acestei anchete sînt:
1. Scrisoarea şefului Direcţiei Agricultură din cadrul OLAF