Acum câțiva ani, când prietenii lui erau la putere și procurorii nu-l deranjau cu nimic, Nelu Iordache era unul dintre cei mai bogați români. Firma sa, Romstrade, ajunsese cel mai mare constructor din România. Brusc, la sfârșitul lui 2012, procurorii și-au dat seama că imperiul lui Iordache era clădit pe fraudă și evaziune. De atunci, Nelu Iordache a fost trimis în judecată în 6 dosare de corupție:

– În decembrie 2017, Nelu Iordache a fost condamnat de Tribunalul București la 6 ani și 3 luni de închisoare într-un dosar privind fraude cu fondurile europene alocate pentru construcţia autostrăzii Nădlac – Arad. Prejudiciul stabilit de DNA în acest dosar a fost de 1,2 miliarde lei (circa 260 milioane euro), din care peste 1,1 miliarde lei a fost doar paguba înregistrată de CNADNR. Recursul în acest dosar se judecă la Curtea de Apel București.

– În noiembrie 2018, Nelu Iordache a fost condamnat de Tribunalul Giurgiu la 2 ani de închisoare cu suspendare pentru dare de mită. Procurorii DIICOT l-au acuzat că a mituit polițiștii care ar fi trebuit să-l păzească în timp ce se afla în arest la domiciliu. Recursul declarat în acest dosar se judecă la Curtea de Apel București.

– În noiembrie 2016, Nelu Iordache a fost trimis în judecată într-un dosar în care este acuzat că a prejudiciat Poșta Română cu 3.395.286 euro. Dosarul este pe rolul Tribunalului București.

– În iunie 2018, Nelu Iordache a fost trimis în judecată într-un dosar de evaziune fiscală, fiind acuzat că a prejudiciat bugetul de stat cu 23.568.725 lei (circa 5,1 milioane euro). Dosarul este pe rolul Tribunalului București.

– În iulie 2018, Nelu Iordache a fost trimis în judecată într-un alt dosar de evaziune fiscală pentru o pagubă de 8.972.252 lei (echivalentul a 2.1 milioane euro) adusă bugetului de stat. Dosarul este tot pe rolul Tribunalului București.

– În mai 2014, Nelu Iordache a fost trimis în judecată în dosarul Transalpina. Prejudiciul stabilit de DNA în acest dosar este de 22.849.267 lei (4,7 milioane euro). Iordache a fost achitat în primă instanță de Tribunalul București, dar recursul declarat de DNA se judecă la Curtea de Apel.

Mugur Ciuvică