
În 15 aprilie 2025, CSM a respins plângerea Cameliei Bogdan prin care aceasta a cerut revocarea judecătoarei Lia Savonea de la Înalta Curte.
În 26 februarie 2025, fosta judecătoare Camelia Bogdan, exclusă de două ori din magistratură, a depus la Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) o plângere prealabilă prin care a solicitat revocarea actelor prin care CSM a decis în 2023 promovarea judecătoarei Lia Savonea la Înalta Curte de Casație și Justiție.
Prin Hotărârea nr. 1189 din 15 aprilie 2025, Secția pentru judecători a CSM a respins plângerea formulată de Camelia Bogdan, constatând că susținerile acesteia sunt inadmisibile, tardive și nefondate.
Potrivit CSM:
– Camelia Bogdan a solicitat revocarea unei hotărâri a CSM (Hotărârea nr. 60 din 21 iulie 2021 privind Regulamentul privind organizarea şi desfăşurarea concursului de promovare in funcţia de judecător la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie) abrogată din 2023.
– Termenul până la care Camelia Bogdan ar fi putut solicita revocarea actului administrativ prin care judecătoarea Lia Savonea a fost promovată la Înalta Curte a expirat încă de acum 2 ani. Lia Savonea a fost promovată printr-o hotărâre a CSM din 5 aprilie 2023. Camelia Bogdan ar fi putut depune plângere prealabilă în termen de 30 de zile, sau, „pentru motive temeinice”, nu mai târziu de 6 luni de la data acestei hotărâri.
– Camelia Bogdan a susținut că procedura de concurs pentru promovarea judecătorilor la Înalta Curte ar fi fost stabilită de CSM, în condițiile în care aceasta este stabilită prin Legea privind statutul judecătorilor şi procurorilor și prin Legea privind Consiliul Superior al Magistraturii.
– Camelia Bogdan a susținut că procedura de promovare a judecătorilor la Înalta Curte încalcă prevederile mecanismului de cooperare și de verificare (MCV) stabilit de Comisia Europeană. Comisia Europeană a abrogat MCV-ul încă din septembrie 2023.
Prin plângerea depusă în 26 februarie 2025, Camelia Bogdan a cerut și revocarea numirii la Înalta Curte a judecătorului Mihai Alexandru Mihalcea. Judecătorul Mihalcea este fostul coleg al Cameliei Bogdan din Dosarul ICA. Și această solicitare a Cameliei Bogdan a fost respinsă de CSM.
În urma sancțiunilor disciplinare care au dus la excluderea sa din magistratură, Camelia Bogdan a declanșat nenumărate atacuri publice la adresa judecătorilor din România. În paralel, Camelia Bogdan a depus plângeri, contestații și sesizări la parchete, la instanțe și la CSM împotriva foștilor ei colegi. Niciunul dintre aceste demersuri nu a avut succes, toate au fost respinse ca nefondate.
Mai grav însă decât conduita abuzivă și vindicativă a Cameliei Bogdan este că această persoană, căreia, așa cum demonstrează și Hotărârea CSM din 15 aprilie 2025, par să îi lipsească noțiuni elementare de drept, a fost timp de mai bine de 12 ani judecător, hotărând destinele a sute de oameni.
Documente:
Mugur Ciuvică