GIP publică fragmente din volumul Instituţii politice şi proceduri constituţionale în România (Manual de bază pentru studenţii Facultăţii de Ştiinţe Politice şi Administrative), apărut la Editura Accent din Cluj în anul 2003. Fragmentele se referă la atribuţiile Preşedintelui României în legătură cu desemnarea primului-ministru. Autorul cărţii este profesorul de drept constituţional Emil Boc.

Carte_Boc

Pag. 225: “Preşedintele României nu se bucură de independenţă totală în desemnarea primului-ministru. Potrivit textului constituţional, Preşedintele trebuie să consulte partidul care deţine majoritatea absolută a locurilor în Parlament ori, dacă nu există o a asemenea majoritate, să consulte toate partidele reprezentate în Parlament.

Chiar dacă Preşedintele României nu este obligat să ţină cont de părerile partidelor consultate, considerăm că nu va putea desemna la funcţia de prim-ministru decît pe acel candidat care are suportul majorităţii parlamentare”

Carte_Boc

pag. 165: “Aşadar, esenţial în procedura de formare şi învestire a Guvernului este votul Parlamentului. Guvernul va răspunde politic doar în faţa Parlamentului care îl poate demite. (sublinierea îi aparţine lui Emil Boc)

Carte_Boc3

pag. 162: “Preşedintele nu are independenţă totală în desemnarea candidatului la funcţia de prim-ministru. /…/ Dacă Preşedintele ar omite consultarea unui partid parlamentar – indiferent de mărimea lui – el s-ar face vinovat de încălcarea Constituţiei, cu posibilitatea declanşării procedurii de demitere a sa din funcţie”.

Carte_Boc4