GIP se află în posesia unor emailuri transmise, în septembrie 2020, de judecătoarea suspendată Camelia Bogdan către Ministerul de Externe, prin care, mai întâi, solicită obținerea unui pașaport de serviciu și, ulterior, mulțumește Ministerului pentru sprijinul acordat. 

Potrivit legii, Camelia Bogdan nu ar fi avut dreptul să primească pașaport de serviciu, decât dacă ar fi călătorit în misiune oficială în calitate de magistrat sau în calitate de președinte sau vicepreședinte al unei organizații sau asociații profesionale. Or, Camelia Bogdan nu se afla în niciuna dintre aceste situații, necălătorind nici într-o misiune oficială în calitate de magistrat și nefiind decât simplu membru al unei asociații de magistrați, Asociației Forumul Judecătorilor. 

Scopul călătoriei pentru care Camelia Bogdan a solicitat pașaport de serviciu era susținerea cauzei ei personale la Luxemburg, în fața Curții de Justiție a Uniunii Europene, iar motivul pentru care avea nevoie de acest tip special de pașaport era acela de a scăpa de rigorile carantinei impuse oricărei alte persoane care ar fi călătorit în UE.

Ulterior, printr-un e-mailul din data de 3 septembrie 2020, Camelia Bogdan a mulțumit Ministerului de Externe și Forumului Judecătorilor pentru „sprijinul acordat în vederea eliberării pașaportului de serviciu”. Prin același email, Bogdan a adresat „respectuoasa rugăminte” Consiliului Director al Asociației Forumul Judecătorilor din România să înainteze cererea de eliberare a pașaportului de serviciu, având în vedere calitatea sa de membru al Asociației.

Săptămâna trecută, GIP a cerut și CSM să verifice dacă, așa cum reiese din emailurile Cameliei Bogdan, judecătorul Dragoș Călin, în calitate de președinte al Asociației Forumul Judecătorilor din România, i-a facilitat acesteia obținerea unui pașaport de serviciu fără îndeplinirea condițiilor legale.

Mugur Ciuvică