Ioan Stanomir este profesor doctor în drept constituţional la Facultatea de Ştiinţe Politice a Universităţii Bucureşti. În 2008, Ioan Stanomir a condus Comisia Prezidenţială de Analiză a Regimului Politic şi Constituţional din România.
În prezent, Ioan Stanomir este unul dintre cei mai înfocaţi susţinători ai intenţiei preşedintelui Traian Băsescu de a crea un Parlament unicameral. În 2 octombrie 2009, Ioan Stanomir declara că “Parlamentul bicameral este un mutant politic şi instituţional”. Potrivit lui Stanomir, Parlamentul bicameral “este produsul unui om politic numit Ion Iliescu iar cei care doresc să marcheze diferenţa de el au o datorie civică fundamentală de a merge la referendumul pentru Parlament unicameral”.
În septembrie 2005, acelaşi Ioan Stanomir susţinea menţinerea sistemului bicameral şi critica intenţia preşedintelui Traian Băsescu de a introduce unicameralismul şi votul uninominal. Potrivit lui Stanomir: “Unicameralismul, asociat eventual şi cu votul uninominal, va da puteri sporite partidului majoritar, care îşi poate impune mai repede tirania.”
Iată ce declara Ioan Stanomir pentru cotidianul Averea (actualul Click), în 19 septembrie 2005, întrebat în legătură cu proiectul de reformă constituţională susţinut de preşedintele Traian Băsescu: “O reformă constituţională de asemenea natură nu ar fi oportună în România. Noi ar trebui să fim atenţi la sistematizarea regimului bicameral existent. Monocameralismul are un mare dezavantaj: lipseşte statul de un echilibru între cele două Camere. Pe de altă parte, este adevărat că procesul legislativ este mult mai rapid într-un Parlament unicameral, argument invocat şi de preşedintele Băsescu. Dar unicameralismul, asociat eventual şi cu votul uninominal va da puteri sporite partidului majoritar, care îşi poate impune mai repede tirania. Unicameralismul ar fi mult mai puţin costisitor şi financiar şi ca timp şi dă într-adevăr iluzia unei reprezentativităţi mai bune. Dar Parlamentul nu se judecă în termeni economici. Efectele bicameralismului se pot optimiza şi altfel. Personal, cred că un Senat reformat ar fi mult mai de dorit. De asemenea, scăderea numărului parlamentarilor ar fi un lucru bun.“
Articolul integral din Averea îl puteţi găsi aici.
Mugur Ciuvică, preşedintele GIP