În 2 martie 2021, Curtea de Apel București a condamnat-o, în primă instanță, pe Elena Udrea la 8 ani închisoare pentru spălare de bani și instigare la luare de mită. Ioana Băsescu, fiica lui Traian Băsescu a fost și ea condamnată la 5 ani de închisoare pentru instigare la delapidare și la spălare de bani.
GIP publică motivarea sentinței pronunțate de Curtea de Apel. Potrivit acesteia, beneficiarul real al infracțiunilor a fost Traian Băsescu. Cu toate acestea procurorii DNA nici măcar nu l-au cercetat pe Băsescu în acest dosar.
Curtea de Apel București a stabilit că:
– „Suma în cuantum de 735.098 lei, obținută prin săvârșirea infracțiunii de evaziune fiscală ca urmare a neplății impozitelor către bugetul de stat a fost folosită de martorul Francesco Giovanni – Mario pentru plata unor servicii care au fost prestate în campania electorală desfășurată în cursul anului 2009 în favoarea candidatului BĂSESCU Traian, tatăl inculpatei Băsescu Ioana, concubina din acea perioadă a martorului”.
– „Inculpata UDREA Elena Gabriela conducea echipa de campanie a candidatului BĂSESCU Traian”
– „Trebuie subliniat faptul că serviciile de publicitate plătite în contextul infracțiunilor de luare de mită deduse judecății nu vizau exclusiv campania pentru referendum ci și cea privind alegerile prezidențiale, instanța având în vedere serviciile prestate de Mediafax, respectiv servicii de monitorizare a presei, vizând aparițiile în mass-media ale candidatului Traian BĂSESCU, cele prestate de Lomar Media ce a realizat pagina de internet www.basescu.ro, care a fost folosită pentru transmiterea în direct a evenimentelor electorale la care participa candidatul Traian BĂSESCU.
– Faptele inculpatei Udrea Elena Gabriela, care, în perioada octombrie – decembrie 2009, a schimbat sumele de bani în cuantum de 918.864 lei, obținute prin infracțiunea de luare de mită săvârșită de Nastasia Gheorghe și transferate în patrimoniul societății Everest Media, în servicii de publicitate prestate către campania electorală a candidatului Traian BĂSESCU, întrunesc elementele constitutive ale infracțiunii de spălare a banilor.
– Faptele inculpatei Udrea Elena Gabriela, care, în perioada octombrie – decembrie 2009, a schimbat sumele de bani în cuantum de 691.029,63 lei, obținute prin infracțiunea de luare de mită săvârșită de inculpatul Tarhon Victor și transferate în patrimoniul societăților Everest Media, Lomar Media, Total Media și Redsquad Film, în servicii de publicitate prestate către campania electorală a candidatului Traian BĂSESCU, întrunesc elementele constitutive ale infracțiunii despălare a banilor.
– Faptele inculpatei Udrea Elena Gabriela,care, în perioada 30.10 – 18.11.2009, a predat martorului Lungu Ștefan în mai multe tranșe suma totală de 305.118 lei în numerar, provenită din infracțiuni, a determinat transferul subsecvent al acesteia și a schimbat-o în servicii prestate de Ringier România S.A. și Mediafax S.A. către campania electorală a candidatului Traian BĂSESCU, întrunesc elementele constitutive ale infracțiunii despălare a banilor.
Fostul premier Adrian Năstase a fost trimis în judecată de DNA și condamnat de Înalta Curte la închisoare pe motiv că „Finanţarea ilegală a unei campanii electorale nu poate fi disociată de persoana beneficiară, căci în toate cazurile cei care comit asemenea fapte o fac în considerarea unui candidat.”
În cazul lui Traian Băsescu, DNA a procedat exact pe dos. Deși, pentru judecători, este evident că Băsescu a fost beneficiarul real al infracțiunilor din dosarul campaniei electorale din 2009, procurorii nu l-au acuzat pe acesta de nimic, „disociind”, de această dată, „finanțarea ilegală a campaniei electorale” de „persoana beneficiară”.
Mugur Ciuvică
Documente:
Motivarea sentinței Curții de Apel în dosarul campaniei electorale din 2009